Kyrkan mäklar fred i gängkriget

Posted by ... On 22:20 No comments

De mest dödliga gängen i El Salvador slöt vapenvila efter initiativ av biskop - och nu har antalet mord i huvudstaden sjunkit drastiskt.


El Salvadors två farligaste gäng har slutit vapenvila med hjälp av kyrkan. Sedan dess har antalet mord i huvudstaden San Salvador sjunkit till "bara" fem om dagen.
Före mars var siffrorna annorlunda. Fjorton mördade om dagen. Mellan 30 och 40 ett genomsnittligt veckoslut. Massakrerade kroppar, avhuggna armar, ben, huvuden. Kroppar späckade med oräkneliga knivar som likt makabra igelkottar lämnats till allmän varning och beskådan, inte sällan mitt på San Salvadors huvudgator.

Det finns många livsfarliga platser på jorden. El Salvador har utan tvekan under lång tid varit en av dem. Det blodiga inbördeskrigets fasor på 1980- och 90-talet har lämnat ett våldsamt och skoningslöst arv efter sig: extremt utbredd brottslighet och världens farligaste gäng, ständigt i krig med varandra och med ordningsmakten.

Men nu har en hoppets strimma tänts. I februari ingick de två största och farligaste gatugängen i El Salvador, Mara Salvatrucha 13 och Mara Barrio 18, vapenvila. Förhandlingarna som ledde till vapenstilleståndet genomfördes med hjälp och på initiativ av den katolske fältbiskopen Fabio Colindres. Regeringen bidrog på sitt håll genom att lösa vissa logistiska problem: gängledare som avtjänar fängelsestraff i högsäkerhetsfängelser transporterades till platser där förhandlingarna kunde äga rum. Men regeringen försäkrar att de som ska ha äran för det som hänt är gängen själva och kyrkan.

För att försegla vapenvilan hölls en försoningsgudstjänst på neutral mark med biskop Colindres, gängledarna samt den påvlige nuntien i landet.

Gängen har offentligt bekräftat att de slutit vapenvila och offentliggjort ett dokument i vilket de tillkännager sina motiv:

"Sedan förra året har vi varit inne i en djup inre process där vi har funderat och analyserat de svåra problem som tynger vårt land, och som vi har varit en del av, till följd av att kriget tvingat oss att slåss mot social uteslutning, marginalisering, förföljelse och för vår överlevnad", skriver ledarna för de rivaliserande gängen.

De berättar att de bett kyrkan och det civila samhället om bistånd för att sluta fred efter 20 år av rivalitet. Som ett led i vapenvilan utlovar de att stoppa alla attacker på poliser, militärer och vakter. Dokumentet har publicerats av tidningen El Faros nätupplaga.

0 Kommentera: