Generositet = Att ge tills det gör ont!

Posted by ... On 03:30 No comments


Låt mig presentera dygden -->Generositet
Generositet används som medicin mot girighet. Enligt Wiktionary är en person som är generös snäll och ger mycket av sig själv; ger bort mycket (av något, t.ex. pengar, tid m.m). 


Vad säger Bibeln om generositet?
Det är saligare att ge än att få... Apg 20:35
Den ene ger frikostigt och blir allt rikare, den andre snålar och har ändå ingenting. Ord 11:24
Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig. Matt 5:40-42
Du kan även hitta liknelser om generositet här... Luk 21:1-4, Matt 6:1-4, Luk 10:25-37 


Moder Teresa har sagt: "Ju mer du sparar desto mindre kan du ge". Och "... tröttna aldrig på att ge, men ge inte av era rester. Utan ge tills det gör ont, tills du känner smärta". 


Forskning visar att generösa människor är lyckliga människor eftersom hjärnan belönar en med dopamin (en happy signalsubstans) när man behandlar andra väl.
En frågan som man kan fundera kring: Är man generös om man ställer upp för en person, men förväntar sig att den personen kommer att ställa upp för en när det behövs?
Ministranterna kom fram till att svaret är Nej, eftersom man ger egentligen inte ger bort i det fallet, utan man lånar ut. Det är först när man ger utan att kräva samma behandling tillbaka som man egentligen är generös.

Generositetens ärkefiende är girighet. Du kan läsa om Girighet genom att trycka på länken.  Du kan  även hitta inlägg om ---> Ödmjukhet, Högmod, Dygd/Huvudsynd

0 Kommentera: